logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo - cytrynowym

garnek żeliwny garnki żeliwne makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo - cytrynowym
  • 400 g makaronu świderki
  • 60 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 200 g tuńczyka w oliwie z puszki
  • sól i pieprz
  1. Ugotować makaron al dente
  2. Rozgrzać garnek żeliwny i roztopić w nim masło. Dodać sok z cytryny i śmietanę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty ciągle mieszając aż trochę zgęstnieje. Dodać skórkę z cytryny i sos ostrygowy i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać makaron i tuńczyka. Wymieszać delikatnie aby za bardzo nie rozgnieść kawałków tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.