Wyszukiwarka
makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo - cytrynowym
- 400 g makaronu świderki
- 60 g masła
- 300 ml śmietany kremówki
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 200 g tuńczyka w oliwie z puszki
- sól i pieprz
- Ugotować makaron al dente
- Rozgrzać garnek żeliwny i roztopić w nim masło. Dodać sok z cytryny i śmietanę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty ciągle mieszając aż trochę zgęstnieje. Dodać skórkę z cytryny i sos ostrygowy i dokładnie wymieszać.
- Dodać makaron i tuńczyka. Wymieszać delikatnie aby za bardzo nie rozgnieść kawałków tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.